Czym różnią się sztućce do ryb od zwykłych noży i widelców? Po jakie narzędzia sięgnąć, by przygotowanie ryby było jeszcze łatwiejsze?
Warto zaopatrzyć się w zestaw profesjonalnych narzędzi do oprawiania ryby: skrobaczkę do usuwania łusek, stalową porządną pęsetę do wyciągania ości oraz przede wszystkim elastyczny nóż do filetowania o wydłużonym, smukłym ostrzu.
By zaś łatwiej było nam utrzymać rybę w miejscu, wybierzmy specjalną deskę do oprawiania, wyposażoną w przytrzymującą ogon klamrę oraz antypoślizgową powierzchnię.
W zależności od tego, ile mamy ochoty do eksperymentowania, możemy sami dobrać przyprawy lub postawić na gotową mieszankę do ryb. Wśród sprawdzonych ziół warto wymienić czosnek (dodatek uniwersalny), rozmaryn (polecany do duszenia i pieczenia), bazylię (pasującą do delikatnych ryb), tymianek (sprawdzający się w zupach rybnych) czy koperek (klasycznie łączony z cytryną i pieprzem).
W sklepach można znaleźć wiele narzędzi, które ułatwiają przygotowanie smacznej ryby. Do najbardziej przydatnych należą:
W Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia ryb zwykłymi sztućcami. Tymczasem wykorzystanie do tego specjalnych noży może nam jedzenie znacznie ułatwić – szczególnie gdy chodzi o rybę przyrządzoną w dzwonkach lub w całości.
Noże do ryb służą nie do krojenia, a do dzielenia mięsa oraz oddzielania od niego skóry i ości. Dlatego charakteryzują się płaskim, tępym, zaokrąglonym kształtem z ostrym czubkiem. Dzięki temu łatwo prześlizgują się między skórą a mięsem i pomagają oddzielać ości.
Tymczasem widelec do ryb nie różni się za bardzo od swojego standardowego odpowiednika – jest odrobinę mniejszy, a jego ząbki schodzą się ku środkowi. Różnice w kształcie nie mają uzasadnienia praktycznego; zamiast tego wspomagają nas w stosowaniu zasad savoir vivre’u, tak byśmy wiedzieli, po który widelec sięgnąć przy którym daniu.