Obrabianie i filetowanie

Sprawianie i filetowanie świeżej ryby nie jest, wbrew pozorom, trudnym zadaniem. Trzeba tylko nabrać wprawy. Przedstawiamy krótki przewodnik, jak przygotować rybę krok po kroku.

  1. Obmyj rybę pod wodą, a następnie połóż na desce. Usuń łuski, szybkim ruchem przesuwając nożem od ogona w kierunku głowy, “pod włos” (a właściwie: pod łuskę). By ryba się nie ślizgała, można przytrzymać ją ręcznikiem papierowym.
  2. Włóż nóż pod dolną płetwę i odetnij; powtórz z pozostałymi.
  3. Wypatrosz rybę: ostry nóż wbij w brzuch w okolice głowy i delikatnie, tak by nie uszkodzić wnętrzności, rozetnij brzuch w kierunku ogona. Do środka włóż dłoń i pewnym ruchem usuń wnętrzności, ciągnąc je w stronę ogona.
  4. Czas na filetowanie: natnij rybę za skrzelami, po skosie, aż do kręgosłupa. Następnie, wykorzystując dopiero co zrobione nacięcie jako punkt początkowy, rozetnij rybę wzdłuż grzbietu, prowadząc powoli nóż płasko po kręgosłupie. Powtórz to samo z drugim bokiem ryby.
  5. Jeśli jest taka potrzeba, dokładnie oczyść rybę z pozostałości po wnętrznościach. Powyciągaj też ości pęsetą.
  6. Jeśli chcesz usunąć skórę, połóż filety skórą do dołu. Zacznij odcinać skórę przy ogonie, z lekko przechylonym ostrzem noża.

Dodatkowe wskazówki:

  • Gdy myjesz ręce przed sprawianiem czy filetowaniem ryby, użyj zimnej wody. Ciepła otwiera pory w skórze i spowoduje, że dłonie łatwiej przesiąkną zapachem.
  • By usunąć charakterystyczny zapach ryby z noża, dłoni czy deski do krojenia, przetnij cytrynę na pół i wysmarują nią powierzchnię, o którą chodzi.
  • Świeża ryba nie powinna spędzić w lodówce więcej niż trzy dni. Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Intensywność zapachu złagodzisz, skrapiając ją sokiem z cytryny, octem winnym lub słodkim mlekiem.
  • Głowę, ogon, kręgosłup i płetwy warto zachować i wykorzystać do przyrządzenia zupy rybnej.
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej